Comunicate de presă

Curtea de Apel București dă câștig de cauză fotbalistului Valentin Bădoi, reprezentat de Chiuariu & Asociaţii, în litigiul cu ANAF

Fotbalistul Valentin Bădoi, reprezentat de societatea de avocatură Chiuariu & Asociații, a câștigat procesul cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), care cerea nelegal plata unor impozite.

În iulie 2011, societatea de avocatură Chiuariu & Asociaţii a înaintat o contestaţie la decizia de impunere a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) în numele clientului său Valentin Bădoi, fost jucător de fotbal al cluburilor Politehnica Timişoara şi Universitatea Craiova.

Decizia ANAF îl obliga pe dl Bădoi la plata impozitului pe întreg anul 2009 pentru sumele încasate din contractul cu clubul de fotbal Politehnica 1921 ştiinţa Timişoara, cu care însă a colaborat numai până în mai 2009. Din mai 2009, domnul Bădoi a început colaborarea cu Fotbal Club U Craiova, iar contractul cu noul club de fotbal prevedea reţinerea la sursă a impozitului. Dl Bădoi nu mai datorează astfel impozit pe sumele încasate de la Fotbal Club U Craiova în a doua jumătate a anului 2009, așa cum în mod eronat se reţine în decizia ANAF.

În 20 decembrie 2012, Tribunalul București a admis acțiunea jucătorului și a dispus anularea deciziei de impunere din oficiu, ca nelegală, obligând, totodată Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) și Administrația Fiscală Sector 5 să emită noi decizii de impunere pe anul 2008 și 2009, luând în considerare convențiile civile ale reclamantului.

DGFP și AFS 5 au făcut recurs, care a fost respins, de către Curtea de Apel București, hotărârea dată luni, 4 noiembrie, fiind irevocabilă.

„Războiul declanşat de ANAF împotriva cluburilor de fotbal nu ar trebui să afecteze jucătorii de bună-credinţă care îşi respectă contractele cu cluburile şi care îşi plătesc taxele şi impozitele la timp, iar Agenţia Naţională de Administrare Fiscală ar trebui să verifice cu atenţie fiecare situaţie în parte, pentru a se asigura că ia decizii corecte,” a declarat Tudor Chiuariu, partener senior al societății de avocatură Chiuariu & Asociaţii.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a anunţat la sfârşitul anului 2010 că peste 170 de cluburi de fotbal din România aveau datorii la bugetul de stat. Una dintre metodele prin care ANAF a anunţat că va încerca recuperarea acestor datorii este sechestrul pe drepturile federative ale jucătorilor. Practic, jucătorii de fotbal cu contract nu mai pot fi transferaţi fără acordul ANAF, iar orice sume rezultate din vânzarea jucătorilor intră automat în bugetul de stat.

(Visited 11 times, 1 visits today)
Close