Succes

ÎCCJ solicită în premieră CEDO un aviz consultativ, ca urmare a cererii formulate deChiuariu & Asociații

Înalta Curte de Casație și Justiție a României (ÎCCJ) a solicitat un aviz consultativ din partea Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), ca urmare a cererii formulate de Chiuariu & Asociații. Procedura a fost inițiată în baza art. 1 al Protocolului nr. 16 al Convenției Europene a Drepturilor Omului (Convenția), care permite instanțelor naționale de cel mai înalt grad pot cere Curții opinii legale în probleme de principiu legate de interpretarea sau aplicarea drepturilor și libertăților apărate de Convenție și de protocoalele acesteia. Solicitarea poate fi efectuată numai în contextul unei cauze pendinte aflate pe rolul instanței naționale. Marea Cameră va emite avizul consultativ.

Acesta este primul dosar în care instanța supremă din România solicită un aviz consultativ, utilizând Protocolul nr. 16 la Convenție. Cererea privește un dosar, aflat în faza recursului, ce are drept obiect confiscarea averii despre care se susține că a fost dobândită nejustificat. Solicitarea va duce la punerea în discuție a conformității legislației naționale privind controlul averilor cu dispozițiile Convenției.

La nivel național, procedura este reglementată prin Legea nr. 173/2022, ce atribuie competența solicitării avizului consultativ Înaltei Curți și Curții Constituționale, prin art. 2, respectiv 3.

Cauza inițială rămâne suspendată până la emiterea avizului consultativ.

Reprezentarea în fața ÎCCJ a fost asigurată de Dr. Tudor Chiuariu.

(Visited 95 times, 1 visits today)
Close